Orthodontie

Welkom op de orthodontie-pagina van Lodewijkveste Tandartsen.

Hier kunt u informatie vinden over beugelbehandelingen, zoals intake-onderzoek met de formulieren die daarbij horen, zoals de Informed Consent en informatie over de diverse stadia in een beugelbehandeling.

Door op de button te klikken krijgt u meer informatie.

De beugelbehandelingen worden bij Lodewijkveste Tandartsen gedaan door tandarts Coevoet, met al meer dan 25 jaar ervaring. Hij wordt hierbij ondersteund door onze mondhygiënist I. van Asselt en ortho-assistent Jiska.


Onzichtbare beugel : ClearCorrect Aligners

Lodewijkveste Tandartsen biedt nu ook de onzichtbare beugel van ClearCorrect aan. Ideaal voor de volwassene die een beugelwens heeft en niet met een metalen vaste beugel wil rondlopen.

Voor meer informatie : klik op de button.

Onzichtbare beugel

Ortho intake


Indien u niet een vaste patiënt van tandarts Coevoet bent, wordt u door een van zijn collega's naar hem verwezen voor een korte kijk- en bespreek afspraak. Tijdens deze afspraak wordt er naar de stand van het gebit en de kaken gekeken, worden de wensen van de patiënt besproken en een uitleg gegeven hoe wij te werk gaan.

Het kan zijn dat de stand van het gebit en/of kaken te lastig is om bij ons in de praktijk te behandelen. Dan wordt er alsnog doorverwezen naar een orthodontist.

Als de inschatting is dat de behandeling bij ons uitgevoerd kan worden, dan worden er twee afspraken ingepland : voor het beugelonderzoek en het bespreken van de behandelplan en begroting. Daarvoor hebben we eerst twee formulieren (Informed Consent en de vragenlijst) ingevuld en ondertekend retour nodig. U kunt deze zelf downloaden, invullen en terugmailen via ons contactformulier.

Het beugelonderzoek en bespreekafspraak

Het beugelonderzoek duurt ongeveer 50 minuten.

Door de assistente worden profiel en mondfoto's, twee röntgenfoto's (één van het gebit en één van de schedel en kaken) en een 3D-scan van het gebit gemaakt. Let op : voor het maken van de röntgenfoto's moeten alle oorbellen en piercings uit, aangezien deze het röntgenbeeld verstoren. Als deze moeilijk uit te doen zijn, doe deze dan alvast thuis uit.

Ongeveer drie weken later volgt een bespreekafspraak bij tandarts Coevoet, waarbij het behandelplan en de daarbij behorende begroting besproken wordt.

Formulieren voor ortho-intake

Wilt u de formulieren Informed Consent Orthodontie en de Vragenlijst Orthodontie downloaden. Dit kunt u doen door op de buttons te drukken.

U krijgt dan invulbare PDF-formulieren. Deze kunt u invullen met het gratis programma Adobe Acrobat Reader.

U kunt deze formulieren uiteraard ook printen, invullen en inscannen. Wilt het dan opslaan in PDF-formaat?

Via ons contactformulier kunt u de formulieren naar ons mailen. Of u kunt ze langsbrengen en afgeven bij onze balie.

Zodra we de formulieren in goede orde ontvangen hebben, kunt u afspraken inplannen voor het beugelonderzoek en (ongeveer drie weken erna)voor het bespreken van het behandelplan en de begroting.

Indien u een behandeling wenst met de onzichtbare beugel van ClearCorrect. Wilt u dan ook naaste de Informed Consent Orthodontie ook de Informed Consent ClearCorrect Aligner en Privacyverklaring ClearCorrect downloaden, invullen en ondertekend terugsturen?

Beugel plaatsen


Uitneembare beugel

Voor het plaatsen van een uitneembare beugel zijn twee afspraken nodig. De eerste afspraak is om een nieuwe 3D-scan van het gebit te maken, de huidige beet vast te leggen en om de kleur van de beugel uit te zoeken. Deze afspraak duurt ongeveer 20 minuten.

De tweede afspraak om de beugel te plaatsen is meestal na twee weken. De beugel wordt dan gepast, er wordt geoefent hoe je zelf de beugel in en uit kan doen, er worden instructies gegeven hoe lang je de beugel in moet hebben, wanneer de beugel uit moet (bij sporten, eten en poetsen) en hoe je de beugel schoonhoudt. Dit laatste is belangrijk, want een vieze beugel kan ook gaatjes veroorzaken. Lodewijkveste Tandartsen adviseert hiervoor Ecosym dagelijks en wekelijks, wat verkrijgbaar is bij de drogist en de betere supermarkt. Gebruik hiervoor een aparte tandenborstel.

Belangrijk bij de uitneembare beugel.
▶︎ Draag de uitneembare beugel minimaal 14 uur per 24 uur, tenzij anders is geïnstrueerd.
▶︎ Houdt de beugel goed schoon. Gebruik hiervoor Ecosym.
▶︎ De beugel moet bij eten, sporten en bij het poetsen uit.

Vaste beugel

Voor het plaatsen van een vaste beugel of te wel de blokjesbeugel, zijn twee afspraken nodig. Een week voor het plaatsen worden er bij de eerste grote kiezen elastiekjes tussen de kiezen geplaatst om er voor te zorgen dat daar een beetje ruimte ontstaat. Om deze kiezen komen namelijk bij het plaatsen van de beugel bandjes. Als er ruimte is tussen de kiezen zijn de bandjes makkelijker te plaatsen. Je kan in die week wat druk of pijn voelen tussen de kiezen, dat is normaal. Mochten de elastiekjes er voor de afspraak van het plaatsen van de beugel er al uit gegaan zijn, dan is er niets aan de hand : er is dan al voldoende ruimte ontstaan. Je hoeft ons hier niet voor te bellen.

Een week later wordt de vaste beugel geplaatst. Dit is een lange afspraak, aangezien het plaatsen van een blokjesbeugel precies werk is. Meestal wordt dit door de ortho-assistent of onze mondhygiënist gedaan.

Na het plaatsen van de beugel krijg je instructies waar je je aan moet houden. Zo zal je de eerste week last van de tanden krijgen, doordat er druk op staat. Na een week is dit meestal weg en heb je het vervelendste van de beugel gehad. Ook moet je rekening houden dat er een beugel in je mond zit. Zo mag je bijvoorbeeld geen harde dingen afbijten of frisdrank drinken. Doe je dit wel dan kan er schade aan de beugel ontstaan.

Poetsen is ook heel belangrijk. Door de blokjes op je tanden blijft er makkelijker plak en voedselresten zitten. Hierdoor is er bij slecht poetsen een verhoogd risico op gaatjes en/of permanente verkleuringen van de tanden.

Je krijgt op papier de instructies mee. Lees deze goed door. Je kan door op onderstaande button te drukken ook de instructies downloaden en lezen.

Belangrijk bij de vaste beugel.
▶︎ Poetsen! Er blijft door de blokjes van de vaste beugel meer plak en voedselresten zitten. Dit kan gaatjes en verkleuringen veroorzaken.
▶︎ Kom elke maand voor controle. Dit is belangrijk voor de voortgang van de beugelbehandeling.
▶︎ Is er een blokje of draad los gegaan, geef dit aan ons door. Dan kunnen we dit tijdens de beugelcontrole repareren of tussendoor een extra afspraak inplannen.
▶︎ Houd je aan de instructies en wees voorzichtig met de beugel.

Beugel controle


Het is gebruikelijk bij een beugel, dat je elke maand voor de controle komt. Het kan zijn dat dit ook wel eens onder schooltijd moet. De school is wettelijk verplicht om hiervoor vrij te geven. Bij een uitneembare beugel neem je uiteraard de beugel mee. Zorg ook dat je je mond goed gepoetst hebt en neem altijd je tandenborstel mee.

Bij de controle wordt gekeken naar de werking van de beugel, wordt de beugel eventueel bijgesteld, worden er aanvullende instructies gegeven indien nodig, wordt er naar de mondhygiëne gekeken en wordt er, als dat nodig is, een extra poetsinstructie gegeven.

Wat zijn de gevolgen als je niet regelmatig voor de beugelcontrole komt?

We hebben dan geen zicht op de voortgang van de beugelbehandeling en het kan zijn dat zelfs de beugel een probleem veroorzaakt door overcorrectie. Dit kan nadelig zijn voor het eindresultaat, de duur verlengen of zelfs de gehele beugelbehandeling compliceren. Een maand overslaan betekent meestal dat de totale beugelbehandeling een maand langer duurt.

Ook kunnen wij eventuele problemen met de mondhygiëne niet tijdig signaleren en bijsturen, wat verkleuringen en/of blijvende schade aan het gebit kan veroorzaken.

Belangrijk bij de vaste beugelcontrole.
▶︎ Zorg dat je goed gepoetst hebt en neem je tandenborstel mee. Bij elke controle wordt de mondhygiëne gecontroleerd en eventueel bijgestuurd. Ook is het fris voor de behandelaar om in een schone mond te kijken.
▶︎ Kom elke maand voor controle. Dit is belangrijk voor de voortgang van de beugelbehandeling.
▶︎ Is er iets kapot gegaan, geef dit aan ons door. Dan kunnen we dit tijdens de beugelcontrole repareren of tussendoor een extra afspraak inplannen.
▶︎ Houd je aan de instructies en wees voorzichtig met de beugel.

Beugel verwijderen


Een vaste beugel verwijderen gaat in drie stappen. Meestal wordt bij de laatste maandelijke controle een 3D-scan gemaakt. Dit is nodig om een retentie-spalk te laten maken. Meestal is dit voor de ondervoortanden, maar soms ook bij de bovenvoortanden, als daar voldoende ruimte voor is. Een nadeel van een bovenspalk is dat deze veel meer belast wordt bij het eten en minder lang meegaat.

Bij de tweede afspraak wordt het spalkje geplaatst en wordt de vaste beugel, inclusief de lijmresten verwijderd. Ook wordt er een 3D scan van het hele gebit gemaakt. Deze afspraak duurt ongeveer een uur.

Een week later is de retentieplaat (nachtbeugel) klaar. Deze wordt gepast en er worden instructies gegeven Ook worden er mondfoto's gemaakt van het eindresultaat.

Je kunt de instructies downloaden door op de button te drukken.

Belangrijk na verwijderen vaste beugel.
▶︎ Draag je retentieplaat (nachtbeugel) trouw. Als je dit niet doet heb je een grotere kans dat tanden weer verplaatsen en de nachtbeugel niet meer past.
▶︎ Merk je dat er meer beweging in je spalkje zit, maak een afspraak om dit na te laten kijken en weer vast te laten zetten, anders kan een tand weer verplaatsen.
▶︎ Houdt de nachtbeugel goed schoon met Ecosym. Een vieze nachtbeugel kan gaatjes veroorzaken.

Lodewijkveste Tandartsen ©2024

Lodewijkveste Tandartsen ©2024